Keskellä elämää pohdintoja: Avointa onnellisuutta vai piiloteltua elämää?

Kuinka usein olet piilotellut sosiaaliselta medialta asioita, jotka ovat tehneet sinut onnelliseksi?

Tänään Instagramin puolella tuli vastaan mahtava kirjoitus nimimerkiltä @akiespa, jossa hän pohtii disclaimer-kulttuuria ja sitä miten se vaikuttaa meidän käyttäytymiseemme sosiaalisessa mediassa.

Kirjoitus herätti välittömästi tunteita, koska ainakin minä syyllistyn usein vähättelemään tai piilottelemaan omia asioitani somen puolella. Ja pakko tunnustaa, että joskus jopa piilottelen keskiluokkaista keski-ikäisyyttäni disclaimerin ja vihakommettien pelossa. Ja nyt luonnollisesti ahdistelen tätä blogikirjoitusta. Mitä tämän jälkeen tapahtuu?

Oletko sä koskaan piilotellut asioitasi somelta dissauksen pelossa?

Ehkä kaikkia ei ahdista vihakommentointi tai dissaaminen. Jotkut osaavat jättää sen omaan arvoonsa ja jatkaa eteenpäin tehden sosiaaliseen mediaan juuri niitä juttuja mitä haluavat tehdä. Iso respect heille!

Minä kuitenkin huomaan toistuvasti jättäväni monia asioita laittamatta someen (erityisesti Instaan), koska olen huomannut siellä suurta kyvyttömyyttä nähdä kolikon toiselle puolelle. Toki on pakko hyväksyä, että elämänvalintani eivät ehkä ole kaikkien mielestä ok.

Mitä sitten piilottelen sosiaaliselta medialta?

Se onkin tosi hyvä kysymys. Piilottelen ainakin taloudellista vakautta. Toki se saattanee näkyä vahingossa ulospäin, kun kuvassa onkin shampanjaa Alkon halvimman kuoharin sijasta. Instagram on upottanut minuun tunteen, etten saa kertoa ostavani kirjoja tai juovani shampanjaa, koska se on leveilyä ja turhaa kuluttamista ja ylenmääräistä pröystäilyä, josta minun pitäisi olla pahoillani koska olen keski-ikäinen, keskituloinen ja keskinkertainen nainen, jonka syytä ovat maailmassa käytännössä kaikki. Jopa se, että naapurin ukolla on todennäköisesti peräpukamia. Sori naapuri, ei sulla ehkä ole 😉

Tähän samaan taloudelliseen ahdinkoon varmaan menee myös autot, asunto, kesämökki jne joista toki olen puhunut, mutta en hirveästi niitä esittele. Yhtä pientä julkaisua lukuunottamatta, jossa kerroin yhden unelmistani toteutuneen kun talouteemme tuli Tesla. Sen enempää en kehdannut sanoa, vaikka sähköauto on hyvä asia. Ja oikeasti! Mulle Tesla vastaa tyyliin avaruusmatkaa, koska olen niin onnellinen kaikesta mahdollisesta teknologiasta. Rakastan sitä autoa 💖

Piilottelen myös lomia ja matkustamista, oli sitten kyse työstä tai lomista. Viimeksi, kun rohkaistuin kertomaan matkustamisesta Liettuaan (potkurikone lähialueelle ei oikeasti ole ihan järjettömän paha asia) huomasin selvän laskun tarinoiden katsomisessa ja tunsin piston sydämessäni. Ilmaston takia lentäminen on asia, josta julkinen lynkkaus olisi hyvinkin odotettavissa.

Nyt mietin et uskallanko kertoa olevani menossa New Yorkiin, jos vaan saan passin päivitettyä 🤷‍♀️ Itse olen onnellinen ja innoissani mahdollisuudesta toteuttaa lapseni suurin unelma, mutta tiedän saavani kuraa niskaan, jos kerron siitä julkisesti. (Paitsi et nyt kerron tästä julkisesti 😂 mutta olen valmis ottamaan siitä vastaan kaiken palautteen. Tässä tapauksessa tiedän et se ei ole ilmaston kannalta hyvä asia.)

Kolmas asia, jota aktiivisesti piilottelen on varmaan työni teollisuuden ja teknologian parissa. Teollisuus ei ole kovassa huudossa, kun ilmastoa ja ympäristöä mietitään, mutta se ei ole teollisuuden vika. Meillä kärsitään insinöörien puutteesta.

Jos jokainen teollisuutta arvosteleva kouluttautuisi uusiutuvien energioiden kehittäjäksi, insinööriksi, kemianteollisuuden tutkijaksi yms… olisi meillä nopeammin ratkaisuja rakentaa teollisuus ilmastoystävälliseksi ja kestäväksi.

Meillä vain on iso ongelma siinä, että matematiikka, kemia ja fysiikka ovat asioita, mitkä eivät enää innosta. Ehkä jossain vaiheessa rohkaistun ja alan oikeasti puhumaan tästä, mutta toistaiseksi tämä osa minua pysyy piilossa sosiaaliselta medialta. En ehkä ole vielä valmis puolustamaan tätä aluetta elämästäni julkisessa keskustelussa.

Puskurini somessa on eskapismi. Se on asia, jonka taakse piilotan sosioekonomisen statukseni.

Kirjojen ja kahvikuvien takaa löytyy kuitenkin kovin erilainen ihminen, jolla ei ainakaan vielä ole ollut rohkeutta astua esiin riittävän aitona ja itsevarmana. Enemmänkin täällä usein mietitään miten sitä kehtaa olla onnellinen näistä asioista, kun ne edustavat sitä karmaisevaa keski-ikäisyyttä keskiluokkaisessa maailmassa, josta yleisen keskustelun mukaan pitäisi olla pahoillaan.

Ja huolimatta pelostani tulla lynkatuksi, olen silti kiinnostunut sinun aatoksistasi. Mitä mieltä olet? Mahdummeko kaikki tänne erilaisuuksistamme huolimatta vai oletko kenties jo kokenut tämän somen hirveimmän puolen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s