Kreikan kahdeksanneksi suurin saari Samos on täydellinen lomakohde rauhaa rakastavalle keski-ikäiselle, joka ei kaipaa viiden tähden illallisia eikä isoja bileitä palmujen alla.
Ostimme kolme viikkoa ennen lähtöä Kreikan Samokselle matkan. Saaren valintaan vaikutti jo loppuun asti kulutettu Kreeta ja Rodosta sekä Kosia tuntemani vastenmielisyys. Niiden maine bilesaarena ei houkutellut yhtään, koska tavoitteena oli aloittaa loma rentoutumalla, eikä juhlimalla.
En juurikaan tutkinut Samoksen saarta ennakkoon. Pieni kurkistus wikipediaan riitti vahvistamaan käsitystäni rauhallisesta saaresta lähellä Turkin rannikkoa. Kokonaisuudessaan Samos on vain 45 kilometriä pitkä ja noin 19 kilometriä leveä, ei mikään jättiläinen ja yhden päivän aikana näkeekin saaresta autolla jo suuren osan, jos ei pysähtele pitkiksi ajoiksi.
Lomalla majoitukseen panostaminen kannattaa
Laadukas hotelli Sirena Residence & Spa sijaitsi Kampoksessa ja me varattiin Sirenan sisar hotellista Sirena Villagesta kaksio. Kyseessä oli omalla sisäänkäynnillä, kokonaan muista rakennuksista erillään oleva asunto pienessä kylässä, josta olisi voinut varata myös yhdessä tasossa olevia hieman pienempiä asuntoja.

Ennen varausta varmistettiin, että meidän huoneistosta varmasti löytyy ilmastointi, koska 35 asteen helteillä ei ilman sitä pärjää. Lomalla majoitukseen panostaminen kannattaa ja erityisesti Kreetalta oppineena voin sanoa ettei näillä saarilla sängyt tai vessat ole aina siitä parhaimmasta päästä.
Tässä iässä sitä osaa jo arvostaa hyvää patjaa, vaikka ei keski-ikäisenä vielä mistään suurista vaivoista kärsikään. Silti alakerran sänky, jossa nukuin kahdeksanvuotiaani kanssa, tuntui enemmän kidutuslaitteelta kuin sängyltä. Onneksi puolisoni kelpuutti sen loppulomansa ajaksi, joten sain oman residenssin paremmalla sängyllä yläkerrasta.
Vuokra-autolla enemmän irti Samoksen saaresta
Muutama päivä me jaksettiin vain makoilla altaalla ja sitten iski tekemisen meininki. Kreikassa parasta on luotettavat ihmiset, joten vuokrattiin auto (avoauto) ja suunnattiin tutkimusretkelle.
Matkalla Karlovasiin nähtiin monia viinitiloja ja tietenkin oliivipuita. Samoksen maanviljely tuottaa tupakkaa, viiniä, hunajaa, oliiviöljyä, sitrushedelmiä, viikunoita ja manteleita. Turismi luonnollisesti on suuri työllistäjä myös. Netistä luin, että Samoksella viljellään Muscat -rypälettä.
Isoja ja kauniita kaupunkeja saarella ovat Kokkari, Samos (pääkaupunki ja Pythagorion. Erityisesti näistä jälkimmäinen oli mun mieleen pitkän kävelykadun ja kauniin sataman takia. Olisin voinut viettää kaupungissa useamman päivän ja veikkaanpa, että seuraava matka saattaa suuntautua sinne.

Rauhoittuminen ja irtipäästäminen oli saaren paras anti
Itselleni henkilökohtaisesti saaren paras anti oli rentoutuminen. Pitkä ja raskas kevät töissä jäi kokonaan taakse ja avoauton takapenkillä tukka hulmuten istuminen auttoi päästämään irti menneestä.

Viikon mittaisen irtioton jälkeen kotiin palaaminen tuntui todella hyvältä ja parasta tietenkin oli se, että lomaa oli jäljellä vielä kolme viikkoa. Tätä kirjoittaessa istun appiukon luona Kajaanissa ja huomenna olemme suuntaamassa Vaalaan puolison suvun mökille.
Loma on puolessa välissä ja vielä paljon on kokematta. Olo on silti seesteisempi kuin aikoihin, iso kiitos siitä kuuluu Samoksen saarelle.